Nieuws | 22 mei 2020
Het stikstofplan en de bedreiging voor de veehouderij

Voordat het Corona-virus zijn intrede deed stonden de (sociale) media nog bol van de stikstofproblematiek.

De stikstofuitstoot moet gehalveerd worden. Volgens diverse partijen stoot de veehouderij nog steeds teveel (ammoniak/NH3) stikstof uit waardoor de strenge natuurdoelstellingen in de vele natuurgebieden niet worden gehaald. Met andere woorden: De veehouderij moet wijken voor de natuur. Het kabinet heeft 5 miljard euro uitgetrokken om dit plan te realiseren. De provincies mogen dit beleid naar eigen inzicht uitvoeren.

Volgens mij is niet alleen de veehouderij verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstof, maar iedereen die hier in ons kleine landje woont. Iedereen reist en elke activiteit geeft een zekere uitstoot van stikstof. Nu we allemaal beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid is de lucht in tijden niet zo schoon geweest.

Extern salderen
In het nieuwe stikstofplan is extern salderen mogelijk. De uitstoot van uitgekochte veehouderijen wordt overgedragen aan bedrijven elders in het land zodat zij weer kunnen bouwen en produceren. Een wrange situatie voor de veehouderij. Immers zo blijft er NOx-stikstof vrijkomen. Stikstof die verwaait en elders tot problemen lijdt.

Strenge regelgeving
De veehouderij kent al 30 jaar regelgeving om de emissie van ammoniak te beperken. In geen enkele andere sector zijn inmiddels zoveel bedrijfsverbeteringen en investeringen gedaan dan in de landbouw. Sinds 1990 heeft de veehouderij een reductie gerealiseerd van 65%. Een dergelijke reductie kan geen andere bedrijfssector laten zien. Ook onze samenleving niet. Desondanks wordt de veehouderij nu bedreigd in haar bestaan.

Veehouderijbedrijven gevestigd in de nabijheid van Natura-2000-gebieden voelen al een half jaar de hete adem van de provincie in hun nek. Die € 5 miljard is onder andere bestemd om hen uit te kopen. Maar voor welke prijs willen deze bedrijven verplaatsen of staken? De ondernemers vrezen dat ze geen serieuze landbouwkundige prijs voor hun bedrijf of een deel van hun bedrijf kunnen ontvangen. Omdat landbouwgrond wordt bestemd voor natuurontwikkeling, verdampt als het ware de waarde van hun grond.

Eerlijke prijs
Eigenaren van gronden in de omgeving van Natura-2000-gebieden adviseer ik een taxatierapport te laten maken met 1 oktober 2019 als peildatum. Op dat moment werd landbouwgrond voor de ‘normale’ prijs verhandeld, zonder het waardedrukkend effect van de door het kabinet gepresenteerde stikstofplannen. Het is niet juist dat veehouderijbedrijven financieel worden beperkt in hun toekomstplannen door de uitkoopregeling van de provincies.

Gerty Leeuwerik

Gerty Leeuwerik is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Drenthe

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.