Nieuws | 05 december 2020
NVM makelaar klem tussen de wet en de verkoper rupsje-nooit-genoeg

We zouden het bijna vergeten maar enkele jaren geleden kampte de makelaardij nog met grote problemen door de crisis. Hoe anders is de huidige tijd.

Huizen worden verkocht als warme broodjes. Vraagprijzen worden overboden en het organiseren van een inschrijving om een hoge prijs uit te lokken lijkt eerder regel dan uitzondering. Zelfs tijdens de corona-crisis is deze trend (nog) niet gekeerd.


Twee manieren om een huis te verkopen
Een huis is globaal te verkopen via een vraagprijs of een inschrijving.
1. Bij een vraagprijs wacht de makelaar op een bieding. Indien de bieding wordt gedaan, is het aan de eigenaar om wel of niet de onderhandelingen te starten. Bij een akkoord stelt de makelaar de koopakte op.
2. Bij een inschrijving heeft iedereen de mogelijkheid een bieding te doen met vooraf gestelde voorwaarden. Na de deadline bekijkt de makelaar met de eigenaar welke bieding het meest aantrekkelijk is. In principe wordt de meest aantrekkelijke bieding uitgewerkt in een koopakte.

Alleen een getekende akte
Afgelopen jaar is tijdens een scholing voor makelaars nadrukkelijk erop gewezen dat koper en verkoper geen akkoord hebben zolang de koopakte voor een woonhuis niet is getekend. Dat betekent dat in het geval van een inschrijving tussen de deadline van de inschrijving en het tekenen van de koopakte “tijdruimte” zit.

De letter van de wet
Mijn inziens is het niet netjes om in die tijdruimte nieuwe biedingen te accepteren. Immers de inschrijving is gedaan onder duidelijke voorwaarden die verplichtingen scheppen naar de (mogelijke) koper én naar de verkoper. Echter NVM eist van haar leden dat zij nieuwe biedingen melden aan hun klant, de verkopende partij. Sterker nog de makelaar moet meewerken met de klant als zij/hij wil ingaan op een aantrekkelijke bieding die te laat wordt ingediend. Indien de makelaar dit niet doet kan zij/hij zich in het uiterste geval moeten verantwoorden bij de NVM-tuchtrechter. Strikt genomen kan NVM niet anders, omdat de wet nu eenmaal zo in elkaar zit.

Vraagtekens
Echter het accepteren van een hoger bod ná een inschrijving voelt niet ethisch. Ik vind dat NVM naar haar leden moet communiceren dat het weliswaar wettig is maar niet ethisch. NVM profileert zich altijd als een betrouwbare partner bij wie erecode en integriteit hoog in het vaandel staan. Deze uitwerking van de gedragscode gaat volgens mij regelrecht in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van de kopende partij.

Unieke gebeurtenis
Een particulier koopt niet vaak in haar/zijn leven een woning. Zij/hij zal dan ook niet begrijpen dat bij een inschrijving haar/zijn beste bieding niet wordt geaccepteerd omdat er een betere bieding “na sluitingstijd” wordt gedaan. In mijn optiek schiet NVM hiermee in haar eigen voet. Uiteindelijk zullen particulieren de betreffende makelaar (van NVM of een andere makelaarsvereniging) als onbetrouwbare partij zien. Vertrouwen is juist de kurk waarop de makelaardij drijft. Het is de verantwoordelijkheid van NVM haar leden integer zaken te laten doen.

Joris Vermaesen

Joris Vermaesen is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Overijssel.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.